Hai ca te-am prins cu titlul asta asa mai clickbait ๐Ÿ˜‰

Mis nascut in Arad, ascult podcasturi si locuiesc in Canada. Deci cumva titlu face sens. Dar ce vroiam sa barfesc e despre diferenta intre europeni si astia din nord america (Statele Unite si Canada) cand e vorba de business.

Sa ma explic.

Fac undeva intre 2 si 3 ore pe zi cu masina pana la munca si apoi acasa. Locuiesc in suburbie la Toronto deci am ceva naveta de facut zilnic si vorba emisiunii alea din Romania, asta imi ocupa tot timpul.

Si pentru ca am timp berechet in masina, fac si eu ca tot omul – ascult muzica, carti audio sau podcasturi. Daca nu stii ce e un podcast, imagineaza-ti o emisiune de radio unde fie realizatorul ia un interviu, fie vorbeste despre un subiect, fie bate campii. Ultima nu se intampla prea des dar sunt momente cand trec la urmatorul. Dar cel mai mult ma enerveaza cand vorbesc mult si prost. Nu mai stiu cum suna proverbul ala romanesc dar uite o varianta personala: vorba dulce paguba aduce. Si daca Canadienii si Americanii nu stiu sa vorbeasca dulce apoi nu mai stie nimeni. Uita-te la Trudeau.

Unul dintre podcasturile pe care l-am descoperit acum vreo luna in urma e a unui tip din UK ce face bani online, Richard Patey (interesant ca i-am terminat de ascultat toate episoadele chiar azi). Se numeste Flipping Websites si ti-l recomand daca esti ok cu Engleza. Un tip smart ce intervieveaza tot felul de oameni de afaceri (nu stiu de ce dar entrepreneurs in engleza suna mai bine). Imi place de Richard si de invitati. Dar nu de toti.

In timp ce aia de prin UK si Europa, mai respira, se mai opresc gandindu-se la raspuns, mai vaneaza si ei un muc prin nas, bai frate astia de aici (Canada si USA) parca au diaree la gura. Au o logoree de te doare capul. Blah blah cat incape si nu zic nimic. Bai dar is toti taiati din acelasi copac!

Parca ar fi la un interviu de job, taca-taca ca la carte ca sa impresioneze managerul si sa ia jobul. E ametitor!

Richard ii mai aduce pe pamant cu intrebari practice dar ei fac ce fac si revin la cantecul lor. Chestia asta am remarcato si la munca, Bai te fac astia cu capul, asa de mult ce le place sa vorbeasca. Problema e in felul urmator, imi face impresia ca meritele pe aici se pun dupa cat de bine vorbesti si nu dupa cat stii. Si nu ma refer aici la cat de bine stii limba dar cat de buna tii melita. Cu cat canti melodia ce le place mai bine cu cat ajungi mai departe. Sunt un tip practic si la obiect. Vorbest putin si chestii importante dar daca vrei sa ajungi sus aici, o gupa sparta te va ajuta. Si sa te fereasca sfantul de meritocratia de aici.

Na ca am aberat si eu putin azi. Sa aveti o zi buna vorbaretilor ๐Ÿ˜‰ Va puna, romanul din Canada.

Facebook Comments