Ma intreaba astia de la munca aproape zilnic cum e iarna in Romania. Raspunsul meu e aproape mereu la fel: a fost grea cand eram copil dar in ultimii 20-30 de ani s-a facut din ce in ce mai usoara.

La Canada sau cel putin aici in zona Toronto te poti trezi la ierni cu o gramada de zapada si frig sau mai blande dar in general is inselatoare. De exemplu, iarna asta a venit cu frig si zapada pe la inceputul lui Noiembrie de ne speriase pe toti dar valul ala a trecut si nu prea am mai avut zapada si frig pana zilele trecute (Anul nou pe vechi!). Daca imi aduc aminte anul trecut a cam fost la fel.

Un coleg imi zice ca ultimele 2 saptamani din Ianuarie si primele 2 din Februarie ar cam fi singurele mai dificile si cam asa e. Ma astept asadar la inca vreo cateva saptamani de frig si zapada.

In weekend, temperaturile au coborat pana pe la -22C. Vorbesc de temperatura cu vant si nu aia ideala. Bate vantul mai tot timpul si poate fi taios. Dar in general nu prea vezi zile sa coboare mai jos de -10C. In timpul zilei de regula -5C sau aproape de 0.

Cu vantul e alta istorie, aici cand bate apai bate. Posibil ca si din cauza reliefului, mai putin montan sa se creeze culoarele astea de vant nebun. Intro noapte acum vreo 2 luni ne-a mutat grillul in balcon, asa ce-a batut. Pe grill noi avem o husa si vantul o tot umfla si il impingea. A fost comedie dar si obositor ca dupa o vreme m-am dus si i-am dat husa jos macar sa nu mai aud.

Deci comparativ cu Romania, iarna in Canada e clar mai grea. As putea compara iarna de aici cu aia din copilaria din Romania dar depinde de an. E si o diferenta de umiditate. Probabil ca din cauza lacului Ontario sa fie mai multa umiditate in aer cea ce face temperaturile joase sa fie simtite mai tare.

Prima iarna aici, cea din 2007, a fost de tot hazul. Baiatul nostru era mic si il duceam cu sania sau caruciorul la gradinita. Sotia ne facea poze cica de pe partea ailalta de strada dar carutul si nici copilul nu se vedeau din cauza nametilor haha.

Ne-a placut pentru ca asa suntem noi romanii, nostalgici dupa iernile copilariei. Dar dupa cativa ani iti trece. Cand ai de mers pe jos sau de condus lucrurile se schimba. Vrei putin traffic si sa ajungi repede la munca. Cand e zapada astia conduc aici cu 5km la ora! De fapt ce sa mai zic, ei conduc incet si cand numai ploua.

Plus ca acum alerg si mai ales dupa izbitura de ieri nu prea mai sunt mare iubitor de alb ๐Ÿ˜›

Ok gata, la patinaj cu voi dar aveti grija sa nu faceti ca mine. Va pupa un roman in Canada ๐Ÿ˜‰

Facebook Comments